12 iunie 2008

Turnul Eiffel din Transilvania a ars

E greu să înțelegi dacă nu ești bistrițean, cât de mult înseamnă pentru un bistrițean Biserica Evanghelică din Bistrița. Turnul Eiffel din Transilvania.
Ceasul s-a oprit la ora 18.05...

Schela de lemn a bisericii - pentru că biserica era în renovare de mulți ani - a fost cuprinsă de un foc venit de... undeva... de unde nu se știe încă sigur.
Focul s-a extins la turla Bisericii, un monument din secolul al XIV-lea care avea cel mai înalt turn din Transilvania, de peste 75 de metri înălțime, care se afla în renovare.

Turnul acesta era punct de reper pentru turiști pentru că se vedea aproape din toată Bistrița.

Biserica Evanghelică era simbolul bistrițeanului....așa cum marea este simbolul constănțeanului... asa cum turnul Eiffel este simbolul parizianului...asa cum farul din Alexandria era indicatorul marinarilor...

Pentru mine acest eveniment a fost asemănător cu cel întâmplat pe 9/11 în America... Doar că de data asta a fost pe 6/11 în România.

11 septembrie - World Trade Center
11 martie - atentatele de la Madrid
11 iunie - Biserica Evanghelică Bistrița

Să sperăm că astfel de evenimente nu se vor mai întâmpla prea curând în Romania și autoritațile vor avea mai mare grijă de monumentele românești.

Eu sper ca nu cumva să facă pe locul bisericii o parcare etajată, cum s-a făcut pe locul fântânei arteziene din fața Casei de Cultură Bistrița.

500 de ani de istorie s-au transformat în scrum.

Bistrițeni......






PS:
Lumea nu aplauda la căderea turnului.
Lumea o aplaudat mult mai târziu efortul pompierilor!
Există în Romania doar 2 scari de 40m, iar a Bistriţenilor era de 30m.
Se pare că 2 copii care se jucau pe acolo au dat foc.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Felicitari sorin pt blog...si pt articolul acesta...Am ramas socata sa aud k lumea a aplaudat la picarea turnului...daca as fi fost acolo, nu stiu ce reactie as fi avut, dar in nici un caz sa aplaud :( asta este...raul a fost facut...akum vom astepta ca noul primar sa-si faca datoria in ceea ce priveste acest monument...nu vreau sa ma gandesc ca asta a fost o spalatura de bani de-a lui moldovan, sau alte acuzatii de genul ce s-au adus in ultimele 24h...vreau sa cred k in cativa ani totul va reveni la normal...si ca bistritenii vor invata sa nu se mai comporte ca niste tarani in momente de criza cum a fost acesta...