05 octombrie 2013

Borcanul cu nisip

Un profesor de filosofie statea in fata studentilor sai avand cateva obiecte in fata lui.
Cand a inceput ora, fara sa spuna un cuvant, a luat un borcan mare gol si a inceput sa-l umple cu pietre cu diametrul de aproximativ 5 cm.
Apoi i-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin.

Au fost cu totii de acord ca este plin.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Desigur ca acestea s-au rostogolit printre pietrele mari si au umplut spatiile ramase libere. 
I-a intrebat din nou pe studenti daca borcanul era plin iar acestia au fost de acord ca era.

Apoi a luat o cutie cu nisip si l-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. 
Desigur nisipul a umplut spatiul ramas liber. I-a intrebat din nou pe studenti cum statea treaba iar acestia au raspuns in cor "Pliiiin!"
 

Profesorul a scos de sub catedra doua cesti cu cafea pe care le-a turnat in borcan, umplandu-l de aceastra data definitiv. Studentii au ras.



"Acum", spuse profesorul, "as dori sa intelegeti ca acest borcan reprezinta viata voastra.
Pietrele mari sunt lucrurile importante: familia, copiii, sanatatea, prietenii si pasiunile voastre. Daca totul ar fi pierdut in afara de acestea viata voastra ar fi tot plina"

"Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza: slujba, casa si masina." 


"Nisipul reprezinta restul lucrurilor marunte care completeaza viata."

"Daca puneti in borcan mai intai nisipul, nu va mai ramane loc pentru pietrele mari si pentru pietricele."  

La fel si in viata, daca iti irosesti tot timpul si energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodata timp pentru lucrurile importante pentru tine."

"Acorda atentie lucrurilor importante pentru fericirea ta. Joaca-te cu copiii, fa-ti controalele medicale periodic, iesi cu familia la cina, vei avea suficient timp alta data sa faci curat sau sa repari cine stie ce dispozitiv.
Aveti grija de pietrele mari in primul rand, de lucrurile care intr-adevar conteaza. Stabiliti-va prioritatile, restul este doar nisip. "


Unul dintre studenti a ridicat mana interesandu-se ce reprezinta cele doua cesti de cafea.

Profesorul a zambit "Ma bucur ca intrebi asta, ele vor doar sa arate ca oricat oricat de plina ar parea viata ta, e loc intotdeauna pentru doua cesti de cafea, impreuna cu un prieten..."


 "Pagina din cartea vieții"



sursa: damaideparte.ro – resurse pentru dezvoltare personala si spirituala http://www.damaideparte.ro/cutia-cu-metafore/povestea-lucrurilor-importante/

ursa: Povestiri cu talc
 

2 comentarii:

lumi spunea...

Intr-adevar o lectie de viata ce merita impartasita!

Ionut spunea...

Foarte frumos articolul. Apreciez mult multa depusa! Bravo!